حس بویایی و خاطرات
آیا تا به حال توجه کردهاید که یک بوی خاص شما را به یاد یک خاطره میاندازد؟
ممکن است بوی یک غذای خانگی یا یک عطر گل محمدی شما را به یاد مادربزرگتان بیندازد.
یا اینکه بوی جوراب بدبو شما را به یاد برادرتان بیندازد.
یا بوی کیف و دفتر نو خاطرهای از دوران مدرسه را برایتان تداعی کند.
واقعیت این است که یک بوی خاص ممکن است سیلی از خاطرات را در ذهن انسان زنده نماید و حالتهای فردی را تحت تأثیر قرار دهد. اما بوها چگونه میتوانند چنین احساسات قوی و خاطرات قدیمی را برانگیزند؟ پاسخ این سؤال در آناتومی مغز است.
پیاز بویایی بخشی از سیستم لیمبیک (قسمتی از مغز که مسئول حافظه و هیجان است) میباشد. پیاز بویایی از درون بینی آغاز میشود و در قسمت تحتانی مغز ادامه مییابد و به دو ناحیه مغز یعنی آمیگدال (قسمتی از مغز که مسئول احساسات و هیجانات است) و هیپوکامپ ( قسمتی از مغز که مسئول حافظه بلند مدت و یادگیری است) ارتباط مییابد. جالب اینکه اطلاعات مربوط به حواس بینایی (تصاویر)، شنوایی (صداها) و لامسه از این مناطق مغز عبور نمیکنند. علت اینکه بویایی بیشتر از سایر حواس خاطرات و هیجانات را برمیانگیزد، همین است.
وقتی شما یک بو را برای اولین بار حس میکنید، مغز شما آن را به یک اتفاق، یک شخص، یک چیز و یا حتی یک لحظه پیوند میزند. وقتی که شما دوباره با آن بو مواجه می شوید، این پیوند در مغز شما وجود دارد و آماده است که آن خاطره یا حالت را دوباره تداعی کند. بوی کلر ممکن است شما را به یاد یک خاطره از تابستان بیندازد و یا این که بوی گل لیلیوم ممکن است شما را غمگین کند، در حالی که علت آن را نمیدانید.